بازار مسکن ایران در صورت توافق با آمریکا زیر و رو می شود
بررسی روند قیمت دلاری مسکن در یک سال گذشته نشان میدهد که بازار مسکن نتوانسته پا بهپای دلار حرکت کند و از نیمه دوم سال، عملاً از رقابت با بازار ارز جا مانده است. همچنین مرور ماه به ماه قیمتها نشان میدهد که قیمت مسکن بخش مهمی از رشد خود را در شهریور سال ۱۴۰۳ پیشخور کرده، در فصل پاییز عملاً به اشباع رسیده و سپس وارد رکود شده است.
بازار مسکن در طول یک سال گذشته، تحت تأثیر نوسانات شدید ارزی، تحولات سیاسی و تنشهای منطقهای، سالی پرچالش را پشت سر گذاشت.
حملات متقابل ایران و رژیم صهیونیستی، سقوط بالگرد رئیس دولت سیزدهم در اردیبهشتماه، پیروزی مسعود پزشکیان در انتخابات ریاست جمهوری تیرماه و تشکیل دولت او در مرداد، رخدادهای مهم منطقهای در فلسطین و لبنان و مهمتر از آن، بازگشت دونالد ترامپ به عرصه قدرت، اقتصاد ایران را با ابهامات زیادی روبهرو کرد.
همه این موارد باعث شد تا دلار در طول یک سال گذشته بالغ بر ۶۰ درصد رشد کند و بازار طلا نیز با بازدهی ۱۵۰ درصدی، سال ۱۴۰۳ را پشت سر بگذارد. با این همه، روند بازار مسکن در یک سال اخیر چگونه بوده است؟ آیا مسکن توانسته همپای بازار ارز حرکت کند یا از دلار عقب مانده است؟
قیمت مسکن ۱۴.۷ درصد از دلار عقب ماند
بررسیهای انجام شده از دادههای مرکز آمار و محاسبات نشان میدهد که متوسط قیمت مسکن در فروردین سال جاری باید به رقم ۱۱۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان رسیده باشد. این در حالی است که بانک مرکزی، میانگین قیمتی مسکن در فروردینماه سال گذشته را ۸۱ میلیون و ۶۳۰ هزار تومان اعلام کرده بود. بنابراین بازدهی یکساله مسکن نشان میدهد که قیمت مسکن از فروردین سال گذشته تا فروردین سال جاری ۳۷.۷ درصد رشد کرده است.
حداکثر قیمت دلار نیز در اولین ماه از سال گذشته ۶۹ هزار و ۵۰۰ تومان بود که با رشد ۵۲.۴ درصدی در طول یک سال، به حداکثر ۱۰۵ هزار و ۹۰۰ تومان در فروردین امسال رسید. با این حال باید توجه داشت که بازدهی قیمت کلی دلار ۶۰ درصد بوده و مبنای محاسبه قیمت دلاری و بازدهی آن، حداکثر قیمت دلار در ماههای مختلف سال بوده است.
بنابراین بررسیهای صورتگرفته حاکی از آن است که مسکن پا بهپای دلار حرکت نکرده و ۱۴.۷ درصد از رشد قیمت دلار جا مانده است. با این همه، برای درک بهتر این موضوع و تحلیل دقیق قیمت دلاری مسکن، باید روند بازار را ماه به ماه بررسی کرد.
قیمت دلاری مسکن در بهار سال گذشته رشد کرد
قیمت مسکن در فروردین ماه سال گذشته بالغ بر ۸۱ میلیون و ۶۳۰ هزار تومان بود؛ دلار نیز در بیشترین مقدار، با رقم ۶۹ هزار و ۵۰۰ تومان معامله میشد. بنابراین، یک محاسبه سرانگشتی نشان میدهد که قیمت دلاری مسکن در فروردین سال ۱۴۰۳، بالغ بر ۱۱۷۵ دلار بوده است.
در اردیبهشت ماه، متوسط قیمت مسکن ۲.۶ درصد رشد کرد و به رقم ۸۳ میلیون و ۷۵۰ هزار تومان رسید. خلاف قیمت مسکن، دلار بازدهی منفی داشت و با افت ۴.۵ درصدی، با رقم ۶۶ هزار و ۳۵۰ تومان ثبت شد. به این ترتیب، بازدهی دلاری مسکن مثبت بود و قیمت دلاری آن با رشد ۷.۵ درصدی، به عدد ۱۲۶۲ دلار رسید.
همین الگو بار دیگر در خردادماه تکرار شد و قیمت مسکن با افزایش ۲.۳ درصدی، به متری ۸۵ میلیون و ۶۵۰ هزار تومان رسید. روند قیمت دلار نیز نزولی بود و با کاهش ۱۰ درصدی، با رقم ۵۹ هزار و ۷۳۰ تومان در بیشترین مقدار معاملهشده ثبت شد. محاسبات نشان میدهد، بازدهی دلاری مسکن در خرداد سال گذشته نیز مثبت بوده و رشد کرده است.
قیمت دلاری مسکن در سومین ماه از سال گذشته با رشد ۱۳.۶ درصدی، حدود ۱۴۳۴ دلار برآورد شده است. این رقم البته از میانگین معمول قیمت دلاری مسکن یعنی بازه ۱۱۰۰ تا ۱۲۰۰ دلار بالاتر است. باید اشاره داشت که میانگین قیمت دلاری مسکن در سال ۱۴۰۲ نیز در محدوده ۱۴۰۰ دلار قرار داشت. برخی کارشناسان معتقدند که تحولات اقتصادی، سطح معمول قیمت دلاری مسکن را به تدریج تغییر داده و بالا برده است.
ماه قیمت ریالی مسکن قیمت دلار قیمت دلاری مسکن
فروردین ۱۴۰۳ | ۸۱,۶۳۰,۰۰۰ تومان | ۶۹,۵۰۰ تومان | ۱۱۷۵ دلار |
اردیبهشت ۱۴۰۳ | ۸۳,۷۵۰,۰۰۰ تومان | ۶۶,۳۵۰ تومان | ۱۲۶۲ دلار |
خرداد ۱۴۰۳ | ۸۵,۶۵۰,۰۰۰ تومان | ۵۹,۷۳۰ تومان | ۱۴۳۴ دلار |
قیمت دلاری مسکن در شهریور ۱۴۰۳ به بالاترین حد خود رسید
روند دلاری بازار مسکن در فصل تابستان مثبت بود، با این حال بازدهی دلاری مسکن در تیرماه منفی بود که آن را میتوان ناشی از تحولات سیاسی داخلی و بینالمللی و شناسایی ریسک جنگ دانست...
منبع : اقتصاد 100
معاون شهرسازی و معماری وزیر راه گفت: رویکرد وزارت راه و شهرسازی این است که فرآیند ثبتنام پروژههای مسکن تنها زمانی آغاز شود که زمین مشخص و آمادهسازی اولیه انجام شده باشد.
دبیر کانون بانکها و موسسات اعتباری خصوصی گفت: بانکها مشکلی در پرداخت تسهیلات ودیعه مسکن ندارند و به هر متقاضی که شرایط تعیین شده را احراز کرده باشد، ۲۰ روزه وام پرداخت میشود اما مشکل اصلی این است که افراد...